WAT IS HYPNOSE & HYPNOTHERAPIE

WAT IS HYPNOSE EN HOE WERKT HET?

Hypnose is mogelijk omdat we twee natuurlijke capaciteiten hebben.

Automatisch reageren

De eerste is dat we automatisch reageren zonder de tussenkomst van ons verstand. We leren dus een gewoonte aan en we leven bijna puur op gewoonten.

Bv als je auto rijdt ben je volautomatisch aan het rijden, je denk niet na hoe je het stuur moet bedienen, waar of wanneer je moet stoppen : je reageert automatisch net zoals je het ooit hebt aangeleerd.

Iemand die bang is van een spin zal automatisch bang worden als er een spin op zijn schoot belandt, zonder de tussenkomst van zijn verstand.

Iemand die bang is om te spreken voor een publiek zal automatisch nerveus worden wanneer het tijd is om te gaan spreken, zonder de tussenkomst van zijn verstand.

HERHALING = GEWOONTE (=automatische reactie)

Normaal gezien leren we door dingen te herhalen. We herhalen het keer op keer zodat het een automatische reactie wordt.

We zijn ingesteld om dingen zeer snel aan te leren door herhaling. De reden hiervoor is dat we onze aandacht en verstand kunnen focussen op 1 ding tegelijk en deze tekortkoming vangen we op door alle andere taken automatisch te laten verlopen.

Denk aan twee mensen die tegelijk praten tegen jou : ofwel luister je naar 1 of naar de ander. Als je beide probeert te verstaan hoor je enkel geluid. Om ze te verstaan moet je je aandacht geven aan 1 persoon.

Deze beperking die we hebben, kunnen focussen op 1 ding tegelijk, is wat ons in staat stelt om in hypnose te gaan.

Wat onze fantasie of voorstellingsvermogen gewoonlijk doet is zorgen dat onze zintuigen prikkels krijgen.

Onze fantasie zorgt ervoor dat we begrijpen wat we meemaken. We krijgen geen rechtstreekse input van onze zintuigen, de input is steeds vertaald.

De fantasie geeft je dus een ‘vertaling’ van wat je voelt, ziet, hoort, ruikt of proeft. Als je ooit hebt aangeleerd dat een spin gevaarlijk is, zal je fantasie dat visuele input ook vertalen naar : GEVAAR!! En je krijgt angst.

Bij Hypnose is uw aandacht naar binnen gericht, en je fantasie krijgt dan geen input van de buitenwereld meer. De input wordt dan gecreëerd in de vorm van suggestie. Je fantasie reageert dan automatisch op suggesties van de hypnotherapeut ipv op de input die het krijgt van de buitenwereld via de zintuigen.

Wat er eigenlijk gebeurt in hypnose is dit : jouw vermogen om te weten wat echt is en wat niet echt is wordt uitgeschakeld, alles wordt echt, net als in een droom. Dit zorgt ervoor dat we het onderbewustzijn kunnen wijs maken dat er bv een maagring werd geïnstalleerd waardoor je veel minder kan eten! Of dat je geen angst meer kan voelen voor die spin of voor een groep mensen…

Als je een suggestie krijgt zal je onderbewustzijn daar automatisch op reageren als er twee condities aanwezig zijn en je lichaam zal zich automatisch aanpassen aan de nieuwe realiteit.

  • Je moet de suggestie begrijpen. Als ik je vraag om te dextrobopen tijdens de sessie zal je onderbewustzijn dit niet begrijpen en de suggestie wordt verworpen.
  • Je moet het willen want als je een suggestie zelfs een klein beetje ongepast vindt gebeurt er helemaal niets!

Hypnose & hypnotherapie is leuk, krachtig en het werkt direct!

FEITEN OVER HYPNOSE

Hypnose is geen slaap. Ja, je zal alles horen en herinneren.
Je kunt niet blijven steken in hypnose. Nooit gebeurd in 4000 jaar.
Je zal je geheimen niet vertellen in hypnose. ​

Wat gebeurt er tijdens hypnose ?

Alles om je heen is op dat moment, in hypnose, even minder van belang. Hierdoor ben je spontaner, en reageer je direct vanuit je onderbewustzijn.

Tijdens hypnose:

  • Heb je een verhoogde aandacht (tot zelfs 2000%)
  • Je hoort alles, elk woord en geluid rondom jou.
  • Je weet steeds waar je bent en wat er gebeurt.
  • Wanneer je in hypnose bent, kan je nog steeds spreken. Je kan nog steeds antwoorden als er een vraag wordt gesteld.

Belangrijke samenvatting

In hypnose ben je alert en bewust over alles rondom jou. Je hoort alle suggesties die de hypnotherapeut je geeft. Tijdens een hypnose sessie weet je steeds wat er gebeurt en je raakt nooit buiten bewustzijn. Na de sessie herinner je (grotendeels) nog steeds wat er gebeurde.

Bekijk ook zeker de ‘veelgestelde vragen‘ pagina om de meestgestelde vragen over hypnose te bekijken.

Vragen? Contacteer ons!

Waarom Hypnose Praktijk?