HOE HAAL JE HET MEESTE UIT JE EERSTE HYPNOSE SESSIE?

Hypnose Praktijk Antwerpen Hypnose

Wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw eerste hypnose-sessie haalt?

Dit is een zeer goede vraag, want het is een belangrijke vraag voor diegenen die hypnose- of hypnotherapie zoeken. Een heel boek of op zijn minst een hoofdstuk kan worden geschreven over dit onderwerp. In deze discussie zal ik het beperken tot twee belangrijke factoren die bijdragen voor u om het meeste uit uw eerste hypnose-sessie te halen.

De hypnotherapeut moet u helpen om u aangenaam te laten voelen over het ondergaan van een hypnose door u alles te vertellen wat u moet weten over hypnose.

Voor de meeste mensen is dit soort informatie is een belangrijk onderdeel van het proces, omdat een ervaren hypnotherapeut u alles kan vertellen en een goede voorbereiding van de cliënten vóór de hypnose-sessie verbetert het succes. Het verbetert het succes want de voorbereiding van een cliënt voor de sessie helpt om de bezorgdheid over het hypnose-proces te verminderen en de cliënt weet wat hem staat te wachten en hoe de hypnotische ervaring te voelen. Elke angst om gehypnotiseerd te worden zal altijd de kans op succes van een hypnose-sessie verminderen. Een persoon die een realistische verwachting heeft van wat de ervaring van te worden gehypnotiseerd kan zijn zal zich meer op zijn gemak en tevreden voelen met de ervaring, tijdens én na de sessie.

Ik had eens een cliënt en in het voorgesprek legde ik hem alles uit over hypnose. Ik legde hem ook uit dat hij waarschijnlijk nog ELK geluid om hem heen zal horen. Hij was in diepe hypnose en we hadden een aantal hypnotische verschijnselen en het was gewoon geweldig. Ik liet hem zijn naam vergeten door suggestie, zijn telefoonnummer vergeten, plakte zijn hand vast op zijn been door de suggestie (alles met zijn toestemming, natuurlijk). Toen opende hij zijn ogen en zei: ‘Ik denk niet dat ik gehypnotiseerd ben’. Ik vroeg hem waarom hij dacht dat hij niet gehypnotiseerd was. Hij vertelde me: ‘ik hoorde elk woord dat u zei …’.

Hoewel hij in een zeer mooie diepe staat van hypnose was, was zijn verwachting van de hypnose dat hij voor een uur bewusteloos zou raken en wakker zou worden als alles was gedaan. En hij heeft waarschijnlijk het gedeelte gemist dat ik hem vertelde hem dat hij echt alles zou kunnen horen.

Daarom is het erg belangrijk om goede informatie over de hypnose te krijgen voordat de sessie begint.

Wat kunt u doen om het meeste uit uw hypnose-sessie te halen?

De volgende belangrijkste factor die zal bijdragen aan het succes van uw eerste hypnose-sessie bent u natuurlijk zelf, en hoe u mentaal de sessie benadert. Ervan uitgaande dat uw hypnotherapeut zijn/haar werk heeft gedaan zoals hierboven besproken en u alle vragen heeft laten stellen, moet u zich aangenaam voelen om de hypnose te ervaren.

Hier is wat u moet doen: u moet een makkelijke houding aannemen om de volgende instructies goed te kunnen accepteren.

Bijna alle hypnotische inducties bevatten enkele suggesties voor de ontspanning. Een inductie is een manier om iemand in hypnose te krijgen.

Zelfs de zogenaamde flits inducties hebben een soort van suggestie voor de ontspanning. Echter, in tegenstelling tot de publieke opinie, is fysieke ontspanning niet vereist voor hypnose. Het is mijn mening, na het uitvoeren van heel wat hypnose-sessies, dat de lichamelijke ontspanning alleen wordt aangemoedigd (via suggestie) zodat een soort geestelijke ontspanning optreedt. Deze mentale ontspanning is een belangrijk onderdeel van wat u helpt om de voordelen van de hypnose te ervaren.

Deze mentale ontspanning wordt soms ‘geschil’ genoemd. Dit ‘geschil’ heeft niets te maken met een conflict of spanning hebben. In feite is het precies het tegenovergestelde. Dit geschil is een mentale staat waarin het lijkt alsof de persoon in hypnose aan elk woord van de hypnotiseur hangt.

In sommige inducties komt er een punt waarop de cliënt wordt gevraagd om ‘haar geest te ontspannen totdat de nummers verdwijnen’. Wanneer de nummers zijn weggeëbd, als gevolg van het ontspannen van de geest, hebben we onze klanten geleid naar deze zeer ontspannen gemoedstoestand en als gevolg daarvan zijn ze zeer beïnvloedbaar geworden en in staat om vrijwel elke soort van hypnotische verschijnselen te ervaren: van catalepsie tot hypnotisch geïnduceerde anesthesie.

De hypnotiseur of hypnotherapeut kan uw geest niet ontspannen. Deze is in de rol van een coach of leraar.
De hypnotische inductie is een manier om u te helpen om eerst (in het algemeen) uw lichaam te ontspannen en die ontspanning te gebruiken als model om uw geest te ontspannen en de hypnotische toestand te creëren. Wanneer u de instructies van de hypnotherapeut volgt zonder je er vragen over te stellen, wordt uw bewuste geest minder kritisch over de aanwijzingen en suggesties die gegeven worden. Zodra dit is bereikt kunt u uw hypnotherapeut helpen succesvol te zijn door te doen waarvoor u kwam om een hypnotherapeut te zien. Dus, is het essentieel dat u niet meer de instructies of suggesties analyseert. Analyse en mentale kritiek is het tegenovergestelde van de geestelijke ontspanning die u wilt creëren. Net zoals spierspanning het tegenovergestelde is van lichamelijke ontspanning is het mentale werk, zoals rationalisatie en analyse, het tegenovergestelde van geestelijke ontspanning.

Nu keren we terug naar het idee van de vaststelling van een makkelijk te aanvaarden mentale houding. Analyse en kritiek op het proces van hypnose of op de suggesties staan gelijk aan geestelijk werken. Als u geestelijk werk doet, is uw geest niet ontspannen en het niet ontspannen zijn van de geest zal remmend werken omdat u niet in zo’n diepe hypnose gaat als anders. Hoe dieper u uzelf toestaat in hypnose te gaan, hoe meer voordeel u ontvangt van elke hypnose-sessie.

Hoe ik geholpen heb om mijn eerste hypnose-sessie succesvol te maken

Laat me u een voorbeeld geven. Hoewel ik vele jaren geleden geleerd heb hoe hypnose te doen was het slechts drie jaar geleden, toen ik besloot dat het nuttig zou zijn voor mij om de ervaring te hebben van te worden gehypnotiseerd door iemand anders. Tot op dat moment was ik altijd de hypnotiseur; ikzelf was nog nooit het “lijdend voorwerp” geweest. Dus had ik contact opgenomen met een hypnotherapeut die ik persoonlijk ken (ik dacht dat ik me meer op mijn gemak daardoor zou voelen) en regelde een sessie om te werken aan iets dat belangrijk voor mij was op dat moment.

Terwijl ik zat te wachten op mijn ontmoeting met de hypnotherapeut, kreeg ik een zekere ongerustheid (angst) over me heen. Ik was niet bang voor de hypnose. Ik was niet bang voor de hypnotherapeut; hij werd me sterk aanbevolen door iemand die ik zeer vertrouwde. Ik was bang dat ik een puinhoop van de hele zaak zou maken! Ik was bang dat ik ook te analytisch zou zijn en teveel gericht zou zijn op hoe hij de sessie zou uitvoeren om tot het proces van geestelijke ontspanning te komen. Ik was bezorgd dat ik geen stelling zou toestaan; dat ik niet in staat zou zijn om mijn analytische rationele denken lang genoeg opzij te zetten om te ervaren wat ik hoopte te beleven.

En op dat moment ging ik zitten en hield een praatje met mezelf. Het ging ongeveer zo:

Oke, wil je dit echt doen of niet? Dit gaat € 135 kosten. Ga niet verder met deze sessie, tenzij je bereid bent om de instructies te volgen. Alleen op deze manier zul je hier enig succes hebben. Dus, wat ga je doen? Ik weet dat je een getrainde hypnotherapeut bent. Ik weet dat je een beetje koppig bent. Ik weet dat je graag de leiding neemt en controle wilt hebben, maar dat kun je niet op dit moment, zo werkt het niet. Het gaat € 135 kosten, ongeacht hoe het gaat.

Toen gebeurde het. Ik besloot dat ik zijn beste cliënt zou zijn die deze hypnotiseur ooit had gezien! Het was gewoon een beslissing. Maar het was gewoon een beslissing die ik waar moest maken.

Ik had net besloten dat ik hem een kans zou geven om zijn werk te doen. Ik was van plan om hem in staat te stellen om de leiding voor een tijdje te nemen. Ik was van plan om zijn instructies te volgen en gewoon een gemakkelijk houding te aanvaarden voor wat hij voorstelde. En, toen ik niet zeker was van wat te doen of wat ze deed, was ik van plan om mezelf volledig te ontspannen en hem het voordeel van de twijfel te geven!

Was ik hier omwille van hem? Nee, hoe goed ik het ook deed in de hypnose-sessie het zou zeer weinig effect op zijn leven hebben (hij ging ongeacht € 135 verdienen). Ik was daar omdat er iets was dat ik wilde bereiken en de enige manier waarop ik in staat zou zijn om dat te bereiken was door zijn instructies te volgen en die makkelijk te aanvaarden mentale houding aan te nemen.

En, dat was precies wat ik deed. Ik had een geweldige hypnose-sessie; die een hypnotische regressie in zich had van toen ik nog zo klein was dat ik niet eens kon lopen! Het was een diepgaande ervaring voor mij en een belangrijk onderdeel van mijn opleiding als hypnotherapeut.

Dus, wat kunt u doen om het meeste uit uw aanstaande hypnose-sessie te halen? Ga zitten en praat een beetje met uzelf en besluit dan om die makkelijk mentale houding te aanvaarden en alle instructies van uw hypnotherapeut op te volgen zonder te rationaliseren of te analyseren, laat uw geest zich ontspannen zoals uw lichaam zich kan ontspannen, en u zult uw deel gedaan hebben! Dan zult u het meeste uit uw hypnose-sessie halen. Dat is mijn advies.

Kose Isa – C.Ht

Waarom Hypnose Praktijk?